Batáta

Gyökeres gumó, trópikus növény (Ipomoea batatas).Ezek a gumók több színűek és változatos alakúak. Közép Amerikából származik a mexikói Yucatan szigeten , Venezuelában és Kolumbiában őshonos.Az édes krumpli a legfontosabb népi eledel a trópusokon. Kúszó növény , az indái elérik az 5 m. A virága sok színű a levendula lilától egész a pirosliláig. A súlyuk is külömböző, 0,5 - 5 kg ig.

 

A hagyományos kruplitól eltér hosszúkás formájával és héja színével. A piros héjú batátának narancsszínű a belseje főzésre, sütésre egyformán ajánlott. A fehér batáta belseje sárgás, kitünő kirántva vagy reszelve sült tésztába. A narancsszínű batátát főleg Észak Karolinában és Louisianában termelik ahol “Jam” nak nevezik. Délkelet Azsiában létezik vízi batáta (Ipomoea aquatica).

 

Hasonlóan mint a krumplit a batátát is nagyon sokoldalúan lehet a konyhában hasznosítani. Sok esetben nincs szükség hámozásra, elég jól megtisztítani kefével.Főzhetjük, süthetjük, ránthassuk. Elkészíthetjük sóssan, kása formájában, levesnek, nyersen salátába reszelve. Hozzá lehet adni a tésztához kalács sütéskor, buktába vagy születésnapi tortába. Elkészíthető mint csipsz,vagy marmaládé.

 

A energetikai szintje félszer magasabb mint a hagyományos krumplijé. Az édes krumpli gumó összetétele 70% víz, 18% keményítő, 6% cukor. Az édes ízt a batátának a fruktózis ,glukózis és a szaharózis adja. Magas a karoteonid, proteín, A vitamin, B6, C, vas, calcium ,kálium és rostok. A magas rosttartalom az ami az édes krumplit a legtáplálóbb zöldségek közé sorolja.

 

Az élénk szinét a batáta a beta-karoténtól nyeri. A beta-karoténe erős antioxidant, ami több rákbetegség megelőzője. Magas E vitamín tartalma hasznos a szív és szem számára. A felsoroltakon kívül tartalmaz még klórsavat, kávésavat és luteint.

Kávé savat, luteint, zeazitint és pektint tartalmaz az édes krumpli. Növényi szterolokat tarmalmaz, amelyek csökkentik a choleszterin szintet a vérben  és kötik magukra a karcinogén anyagot az emésztőrendszerből. A legtáplálóbb zöldségek közé tartoznak, a fogyasztásuk diétáknál és fogyokúráknál is ajánlatos.