Fajták

 

Ha úgy gondolják hogy az összes édes krumplik hasonlóak , tévednek! Gondoljanak csak az almára. Több tíz féle fajtája van (Golde, Delicious, Idared, Red Delicoius, Gala, Granny Smith, Topaz, Rubinola stb.) és mindegyik más formájú és ízű.

Az édes krumpli ezzel éppen így van. Az édes krumpli fajtáknak eltérő a héja színe (sárga, narancsszínű, piros, lila vagy szürkésfehér) ;  a belseje színe (fehér, sárga, piroskás vagy narancsszínű); összetétellel (puha és nedves vagy kemény és száraz); formával ( széles majd szűkülő); ízzel ( enyhén vagy nagyon édes). Létezik több mint 400 fajta édes krumpli az egész világon!

Az USA ban a legkedveltebb és legismertebb fajta a nedves tipusú narancssárga belsejű, habár más fajtákat is növekvő mennyiségben termelnek, hogy eltudják látni a keresletet.

Az Ázsiai piacon a lila héjú, krémes belsejű, sima felületű száraz típus részesítik előnyben , amely nagyon édes ha megsütik. A hispániai piacokon a száraz típusú fehér belsejű van előnyben, amely nem édes.

Íme néhány a legnépszerűbb szokatlan fajták közül amelyek álnak rendelkezésünkre!

A szakemberek szerint a következő fajták egyike a a legjobbakból. A tenyészidő minden fajtánál különböző és minden fajtához mellékelve van, habár a tenyészidő különbözhet az éghajlati viszonyoktól és a sortávolságtól. Az északon kertészkedőknek ajánljuk a 90-100 napos ültetvényeket, ezeknek ott is jó a terméshozamuk.


Beauregard (95 nap) héja halvány rozsa szín vagy réz színű, száraz narancs színű belsővel, egyenletesen formás alakú. Nagyon jó termés hozamú (nagy gumók) és jó tárolható. Kitűnő új fajta, igen kedvelt a mezőgazdászok körében. Extrém magas hozamú, repedés mentes. Gyorsan érik, jó kinézésű. Enyhén nedves de jól tárolható.
Ezt a fajtát termesszük és kínáljuk önöknek.


Bush Porto Rico (12O nap) sárga/narancssárga a héja és a húsa, bokor formájú, hosszú szezonra van szüksége, hogy kifejlődjön, kis kertekbe alkalmas termeszteni.


Carver (100 nap) rézszinű a héja, sötét narancssárga a húsa, páratlan izű,  rövid indák,  könnyű a begyűjtése, mert  a gumók közvetlen a szár alatt vannak.


Centennial (100 nap) rézszinű a héja, világos narancssárga a húsa, gazdag hozamú, hosszú vékony a gyökere, jól tárolható.


Covington ez a legújabb fajta. A termelők nagyon kedvelik. Észak Karolinában a termelés 90% - át az össz termelésből  ez a fajta fedi. Narancsszínű húsa és íze az, amiért a termelők  igazán kedvelik.


Frazier White (90 nap) fehér héjú, finom fehér húsú, főzéskor halvány zölddé változhat, megbízható fajta, egyszerű a termesztése és szedése.


Georgia Jet (90 nap) rózsaszinű/pirosas a héja, narancsszínű a húsa, korai szedés, nagyon magas hozam, hideget tűrő, jól tárolható.


Hernandez (105 nap) sötét narancsszinű a héja, nedves, sötét narancssárga a húsa, nagyon édes, kitűnő kalácsokba, intenzív indák.


Jewel (105 nap) világos narancsszinű a héja és húsa, intenzív indás,  gyökerei közepes méretüek, jól tárolható.


Korean Purple (90 nap) öröklő fajta; lila héjú,fehér húsú, magas hozamú, nagyon édes.


Maryland 810 (100 nap) piros héjú, sötét narancsszinű  húsú, nagyon nedves, átlagon feletti hozamok, nagyon édes.


Nancy Hall (120 nap) öröklő, sárga enyhén száraz húsú, kitünő íz, kis gyökerek.


O' Henry (95 nap) fehér héja, édes fehér húsa krémes textúrájú, finom ízű, alacsony, enyhén bokros növény.


Regal (105 nap) piros héjú, nedves oranzs szinű húsú, közepes intenzív indák.


Tainung 65 (95 nap) világos rozsaszínű, bársonyos héjú, krémes aranyszínű húsú, korai szedés, magas hozam, hosszú  indák.


Vardaman (105 nap) világos narancsszínű a héja, hosszú, vékony gyökerek, naracsszinű a húsa, magas, bokor formájú.