A szerzödés lemondása és az áru visszaszolgáltatása

 

Mivel a szerzödés tárgya élelmiszer – ipari termék, amelynek a szavatossági ideje korlátozott, ezért a vevö a vételi szerzödést csak az áru átvételekor vonhassa vissza, ha a szállított áru minőségileg nem felel meg a megrendeltnek. Tekintet nélkül a reklamáció indokoltságára a vevő köteles az áruról megfelelően gondoskodni a reklamációs eljárás megszünéséig. Ha a megrendelésnek nem felel meg az áru menyisége, az eladó nagyobb mennyiséget szállított, az eladó köteles ezt késleltetés nélkül módosítani a rendelt mennyiségre és kijavítani a számlát, fuvarlevelet és az adóbizonylatot. A megengedett súlykülömbség az élelmiszeri árucikkeknél a 10% kos veszteség. Viszont ha a szállított mennyiség kevesebb mint a megengedett eltérés, köteles az eladó a megrendelést kiegészíteni mindenféle fizetési kötelezettség nélkül.

 

Abban az esetben amikor az eladó elfogadta (indokoltnak találta) a vevő reklamációját, köteles 14 napon belül a vevőnek a megállapodás szerint vagy készpénzben, vagy számla átutalással a különbözetet rendezni. Ha az eladó számlát állított ki az árura, az esetben köteles jóváírást kiállítani. Az eladó nem köteles a vevőnek az indokolt visszalépésnél a szerződéstől visszatéríteni a költségeket, amelyek a vevőnek keletkeztek a megrendeléssel és azokért a veszteségekért sem, amelyek a vevőnek keletkeztek a szerződés pontatlan minőségi vagy mennyiségi elégtelenségeitől.

Az esetben ha a vevő nem teljesítené valamelyiket, az általános szerződési feltélekből, a szerződéstől való visszalépés nem érvényes és az eladó nem köteles visszatéríteni a Vevőnek a vételárat és jogosan követeli a visszaszállítással való költségeket.

Nyomtatvány – A szerzödéstől való visszalépés és az áru visszaszolgáltatása!