A batáta termelése (ültetése)

 

A batátának (édes krumplinak) tágas helyre és sok napsugárra van szüksége - legjobban tud begyökerezni a a könnyű, homokos, enyhén savanyú talajban. A batátát nem ajánlatos nehéz, levegőtlen, agyagos vizes talajba ültetni. A talaj savanyúsága (pH értéke) 6 körül kellene hogy legyen. Igaz, hogy a batáták a nehéz földben is fognak fejlődni, de a gyökerei göröngyösek rücskössek lehetnek. A földet ültetés előtt legalább 20 cm mélyen kell megdolgozni, összekeverni  komposzttal  vagy más organikus anyaggal .

 

A batáta kiültetése  általában májusban történik , vagy amikor már nincs esélye annak , hogy ártson neki a fagy. A talaj hőmérséklete 18 fok körül kell hogy legyen, 10 cm mélységben. Ha a növények túl hamar vannak kiültetve, megkárosíthatja a fagy.A gyökerek nem fognak fejlődni ha  túl korán vannak kiültetve,  ha hidegebb a talaj 18 foknál. Az indák bíborvörösek lesznek, az erejük csökken, a gyökér hozam alacsony lesz a gyökerek nem lesznek szép hosszúkásak.
Viszont ha örülni akarunk a jó termésnek, fontos hogy sorokba palántázzuk. A növények nem  szreretik az 5 fok alatti hőmérsékletet.

A batáta termesztését egyszerűen több fázisba lehet elosztani:

1. A talaj elkészítése
2. A kertészeti fólia lefektetése
3. A palánták kiültetése
4. A  termés begyűjtése


A batátát palántá kézi vagy gépi ültetésse történik. A palántákat  120 cm széles sorokba  ültetjük. A soron belül  az egyes tövek között 30-40 cm a távolság legyen.

Kis terűleten (kertben), ahol kénytelenek vagyunk beosztani a területet, keskenyebbre vehessük a sorok közti  távolságot kb. 70-100 cm. A sorok közti távolság ha mégis nagyobbra sikerülne, (amit 1-2 hónapon belül észreveszünk, mikor a batáták már szétnyúlnak) a sorok közti helyet effektíve kihasználhassuk úgy, hogy valami más növényt ültetünk közé. Azért lehetséges ezt így csinálni, mert a mi éghajlatunkban nem szükséges a batáta kémiai kezelése, nem nő magasra, így nem árnyékolja az ide ültetett növényeket.
Magasított, emelt  kertészeti fóliával fedett ágyasba ültessük. Kézi ütetésnél a fólia levétele után ültetési lukat kell fúrni vigyázva arra, hogy ne sértjük meg az öntöző berendezést. Kis területen nem  fontos a csepegtető öntözés, probléma nélkül meg lehet oldani kézi öntözéssel, mivel hogy a batáta nem igényli a sok nedvességet.
A vetésforgó a batátánál 4 év.