Receptek

A batáta /édes krumpli/ kitünően főzhető egészben. Sütésnél a vékony héja megduzzad, feldudorodik ropogósra sül és belül édes ízu puha párnás lesz. A hagyományos sütési módszeren kivül létezik még sok más módja  az elkészítésének.

 

BATÁTA SÁRGARÉPÁVAL (kitünő bébiétel)


Elkészítése:

A batátát és a répát meghámozzuk, megmossuk és kockákra vágjuk. Átoblítjuk vízzel, fazékba tesszük és feloöntjuk vízzel. Puhulásig főzzük. A megfott zöldségeket átpaszírozzuk vagy mixeljuk. Kis kanál olajjal ízesítjuk és tálalhatjuk.

 

BATÁTÁS NYÚL


Elkészítés:

A batátát meghámozzuk és kockákra vágjuk. A nyuszit is kockákra vágjuk. A batátát átöblítjük, fazékba tesszük a nyuszi hússal együtt, felöntjük vízzel és megsózzuk.

Puhulásig főzzük, majd mixeljük, egy kanál olajjal ízesítve összekeverjük és tálalhatjuk.

 

PANGASZIUSZ BATÁTÁVAL


Elkészítés:

Pangasziuszt nagyobb kockákra vágjuk. A batétát meghámozzuk és kb.1 cm széles karikákra vágjuk. Fazékban vizet forralunk egy kevés cukorral és egy darab vajjal, majd bele helyezzük a batátát. Puhulásig főzzük.

 

Serpenyőben vajat olvasztunk, és bele tesszük a haldarabokat, megsózzuk, és egy kevés halfűszert adunk hozzá. A halat mindkét oldaláról óvatosan puhára sütjük.

A főtt batátát leszűrjük, megsózzuk, tálba helyezzük, rá tesszük a halat, majd uborkával és mozarella golyókkal díszítjük.

A Pangasziuszt batátával mint meleg fő ételt tálaljuk, minden más köret nélkül, pirítossal vagy barna kenyérrel.

 

GRILLEZETT BATATA INDIAI MÓDRA


Hozzávalók: egy kis vaj, só, 5 db batáta, 5 gerezd fokhagyma, 5 sárgarépa

Elkészítés:

A batátát alapoan megmossuk, karikákra vagy kockákra vágjuk. Egyforma nagyságúra vágjuk a pucolt sárgarépát és fokhagymát.

Kivajazott tepsibe helyezzük a zöldségeket, megfűszerezzük, egy kis vajat teszünk hozzá és sütőben 190 C fokon 40 percig sütjük.

 

ROZMARINGOS TARJA BATATAVAL


Hozzávalók: 800 g tarja, vagy más hús szelet, só, 5 db rozmaring ágacska, 1 kis kanál friss fűszer, oliva olaj, vaj

Elkészítés:

A batátát meghámozzuk és hasábburgonya formára szeleteljük. Kivajazott tepsibe rakjuk, jól megsózzuk és kb. 40 percig sütjük 220 C fokon. Ellenőrizze, hogy nem sülnek-e oda!

A tarját mindkét oldaláról 5-5 percig sütjük, hogy szép barnás legyen, lehetőleg zsiradék nélkül süssük, hozzáadjuk a rozmaringot, ez a húst illatossá teszi. A sült batátával tálaljuk.

 

KAKUKKFŰVEL SÜLT BATATA


Hozzávalók: 700 g batáta, só, oliva olaj, 5 db kakukkfű

Elkészítés:

A batátát meghámozzuk, egyforma szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megsózzuk, meglocsoljuk oliva olajjal, megszórjuk kakukkfűvel, és 200 C fokon 30 percig sütjük.

 

GNOCCHI BATÁTA´BÓL


Hozzávalók: 700 g batáta, 220 g sima liszt, 1 tojás, 1 kanál oliva olaj, 1 csésze friss spenót levél, 1 csésze juhtúró /bryndza/, 1 kanál só

Elkészítés:

A meghámozott batátákat kockákra vágjuk, majd gőz fölött puhára főzzük. A megfőtt batátát villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a lisztet, a tojást és közép keménységű tésztát gyúrunk belőle. A tésztát 4 felé osztjuk, és mindegyikből hengerszerű kb. 1 cm vastag alakot sodrunk. Ezt rövidebb darabokra vágjuk és villával mindkét oldaláról benyomjuk.

 

GRILLEZETT KECSKESAJT BATATAVAL ÉS VAJAS TÖKKEL


Hozzávalók: 4 szelet kiváló minőségű kecskesajt, 480 g batáta, 480 g tök, 1 csillag badián, fél kanál méz, 1 db kakukkfű, 0,5 l fehérbor, só, darált fekete bors

Elkészítés:

A tököt és a batátát 1x1 cm kockákra vágjuk, megdinszteljük, felöntjük borral, hozzáadjuk a kakukkfüvet, badiánt, sót, borsot és puhára pároljuk. Végül hozzáadjuk a mézet. A kecskesajtot aranyszinűre grillezzük.

A tányér közepére helyezzük a batátát és a tököt, tetejére  a sajtot, megszórjuk bazsalikomos keverékkel, amelyet készen lehet venni. Salátával tálaljuk.

Ajánlatunk: aki nem szereti a kecskesajtot, felcserélheti grillezett hallal, vagy hússal.

 

Az Önök recepjeit várjuk a következö e-mail címen: info@batataburgonya.hu vagy a kontaktusi ürlapon.