A batáta /édes krumpli/ kitünően főzhető egészben. Sütésnél a vékony héja megduzzad, feldudorodik ropogósra sül és belül édes ízu puha párnás lesz. A hagyományos sütési módszeren kivül létezik még sok más módja az elkészítésének.
BATÁTA SÁRGARÉPÁVAL (kitünő bébiétel)
Elkészítése:
A batátát és a répát meghámozzuk, megmossuk és kockákra vágjuk. Átoblítjuk vízzel, fazékba tesszük és feloöntjuk vízzel. Puhulásig főzzük. A megfott zöldségeket átpaszírozzuk vagy mixeljuk. Kis kanál olajjal ízesítjuk és tálalhatjuk.
BATÁTÁS NYÚL
Elkészítés:
A batátát meghámozzuk és kockákra vágjuk. A nyuszit is kockákra vágjuk. A batátát átöblítjük, fazékba tesszük a nyuszi hússal együtt, felöntjük vízzel és megsózzuk.
Puhulásig főzzük, majd mixeljük, egy kanál olajjal ízesítve összekeverjük és tálalhatjuk.
PANGASZIUSZ BATÁTÁVAL
Elkészítés:
Pangasziuszt nagyobb kockákra vágjuk. A batétát meghámozzuk és kb.1 cm széles karikákra vágjuk. Fazékban vizet forralunk egy kevés cukorral és egy darab vajjal, majd bele helyezzük a batátát. Puhulásig főzzük.
Serpenyőben vajat olvasztunk, és bele tesszük a haldarabokat, megsózzuk, és egy kevés halfűszert adunk hozzá. A halat mindkét oldaláról óvatosan puhára sütjük.
A főtt batátát leszűrjük, megsózzuk, tálba helyezzük, rá tesszük a halat, majd uborkával és mozarella golyókkal díszítjük.
A Pangasziuszt batátával mint meleg fő ételt tálaljuk, minden más köret nélkül, pirítossal vagy barna kenyérrel.
GRILLEZETT BATATA INDIAI MÓDRA
Hozzávalók: egy kis vaj, só, 5 db batáta, 5 gerezd fokhagyma, 5 sárgarépa
Elkészítés:
A batátát alapoan megmossuk, karikákra vagy kockákra vágjuk. Egyforma nagyságúra vágjuk a pucolt sárgarépát és fokhagymát.
Kivajazott tepsibe helyezzük a zöldségeket, megfűszerezzük, egy kis vajat teszünk hozzá és sütőben 190 C fokon 40 percig sütjük.
ROZMARINGOS TARJA BATATAVAL
Hozzávalók: 800 g tarja, vagy más hús szelet, só, 5 db rozmaring ágacska, 1 kis kanál friss fűszer, oliva olaj, vaj
Elkészítés:
A batátát meghámozzuk és hasábburgonya formára szeleteljük. Kivajazott tepsibe rakjuk, jól megsózzuk és kb. 40 percig sütjük 220 C fokon. Ellenőrizze, hogy nem sülnek-e oda!
A tarját mindkét oldaláról 5-5 percig sütjük, hogy szép barnás legyen, lehetőleg zsiradék nélkül süssük, hozzáadjuk a rozmaringot, ez a húst illatossá teszi. A sült batátával tálaljuk.
KAKUKKFŰVEL SÜLT BATATA
Hozzávalók: 700 g batáta, só, oliva olaj, 5 db kakukkfű
Elkészítés:
A batátát meghámozzuk, egyforma szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megsózzuk, meglocsoljuk oliva olajjal, megszórjuk kakukkfűvel, és 200 C fokon 30 percig sütjük.
GNOCCHI BATÁTA´BÓL
Hozzávalók: 700 g batáta, 220 g sima liszt, 1 tojás, 1 kanál oliva olaj, 1 csésze friss spenót levél, 1 csésze juhtúró /bryndza/, 1 kanál só
Elkészítés:
A meghámozott batátákat kockákra vágjuk, majd gőz fölött puhára főzzük. A megfőtt batátát villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a lisztet, a tojást és közép keménységű tésztát gyúrunk belőle. A tésztát 4 felé osztjuk, és mindegyikből hengerszerű kb. 1 cm vastag alakot sodrunk. Ezt rövidebb darabokra vágjuk és villával mindkét oldaláról benyomjuk.
GRILLEZETT KECSKESAJT BATATAVAL ÉS VAJAS TÖKKEL
Hozzávalók: 4 szelet kiváló minőségű kecskesajt, 480 g batáta, 480 g tök, 1 csillag badián, fél kanál méz, 1 db kakukkfű, 0,5 l fehérbor, só, darált fekete bors
Elkészítés:
A tököt és a batátát 1x1 cm kockákra vágjuk, megdinszteljük, felöntjük borral, hozzáadjuk a kakukkfüvet, badiánt, sót, borsot és puhára pároljuk. Végül hozzáadjuk a mézet. A kecskesajtot aranyszinűre grillezzük.
A tányér közepére helyezzük a batátát és a tököt, tetejére a sajtot, megszórjuk bazsalikomos keverékkel, amelyet készen lehet venni. Salátával tálaljuk.
Ajánlatunk: aki nem szereti a kecskesajtot, felcserélheti grillezett hallal, vagy hússal.
Az Önök recepjeit várjuk a következö e-mail címen: info@batataburgonya.hu vagy a kontaktusi ürlapon.