Begyüjtés és tárolás

 

A batátát augusztustól-októberig gyüjtjük be a fajtától ,ültetés időszakától és az időjárási viszonyoktól függően, mindenesetre még a fagyok előtt. Általában akkor van a begyüjtés amikor a gyökerek (gumók) nagyrésze eléri a piaci nagyságot /150 gramon felül/. Ezt a súlyt fajtától függően és 100-130 nap elteltével éri el Nedves helyen ajánlatos korábban begyüjteni a betegség megelőzése miatt. Amikor kiszedtük a batátát a földből a gyökereket meg kell tisztítani a földtől (megmosni) és kb. 3 napighagyni száradni, hogy behegedjenek a sebek amelyek a szedésnél keletkeztek.

Egy növényből kb. 3 kg gyökér/gumó/ termelhető, ezt a kitűnő gondozással érjük el. Reálisan kertben kb. 1,5-2 kg lehet egy tőből.

A batáta gyökerek begyűjtése lehet kézi vagy gépi. Csak vigyázni kell hogy ne legyenek a gumók szedés közben megsértve. A sérült gumókat külön kell választani és elsőként fogyasztani. Az egészséges gumókat megtisztítva meleg helyen tárolni, 27-32 C fokon magas páratartalomnál 5-6 napig vagy tovább ha hűvösebb helyen fogják tárolni.

Végleges tárolási hely 13-16°C foknál legyen és 75-80 százalék  páratartalomnál. Tárolás ideje alatt a raktárt szellőztetni kell.

A frissen szedett édes krumpli elkésítésekor keményítő ízű, hosszabb tárolás után beérik, édesebb lesz mert a keményítő cukorrá változik!

Az édes krumplit ne tároljuk hűtőben mert a közepétől keményedni kezd és kellemetlen ízű lesz.